Information från vår lokala polis (för kontaktuppgifter se längst ner på sidan)


Maj 2022

Det har varit 1 st inbrott i fritidshus i maj. Det har inte varit något inbrott i permanentbostad. Det blev som vi hoppades att inbrotten sjönk med tanke på förra månadens gripande.

Hej Fick ett telefonsamtal från en av kontaktpersonerna i en grannsamverkansgrupp i Båstad strax efter mitt utskick av månadsbrevet för maj. En uppmaning om att vara vaksam. I går den 7 juni fick flertal personer, runt Kullgatan i Båstad med omnejd, en påringning på sin dörr av en person som sade sig komma från Sector Alarm. Kanske personer verkligen var från Sector Alarm och ville sälja larm eller så var den inte det. Inget vi har svar på i dagsläget. De som fick påringning fick i alla fall en dålig magkänsla. Personen sade att den hade bestämt tid med en granne för möte men det stämde inte när grannarna frågade varandra. Ibland är det förslagna bedragare/tjuvar som gör så här för att rekognosera. Man kan alltid tänka på att fråga efter namn och legitimation på den som ringer på. Känner man att det är något som inte stämmer så är det bara att säga tack men nej tack och stänga dörren. Jag har vidarebefordrat uppgifter till patrullerna som arbetar ute att ha lite extra uppsikt i Båstads kommun angående detta.

Juni 2022

Det är fortsatt låg aktivitet vad gäller inbrotten i Båstads kommmun. Under juni månad har det varit 1 st inbrott i fritidshus. Inget inbrott i permanentbostad. Det är överlag, för tillfället, få inbrott i hela nordvästra Skåne. Att det är sommar och ljust många timmar på dygnet inverkar på antalet inbrott.

Var uppmärksamma på Bedrägeri/vishing via telefon.

  • 3 personer i nordvästra Skåne har i veckan blivit uppringda från någon som säger sig ringa från ett inkassoföretag ang att man har en obetald faktura från ett köp av mobiltelefon. Telefonen skall hämtas ut på annan ort. Samtalen har kommit från ett 08-nummer. Var inte rädda för att svara när det ringer. Men vid minsta känsla av att det inte stämmer, lägg på luren! Ring själv upp aktuellt företag och fråga om man har en obetald faktura.
  • Fickstölder Det är många event i Båstad under sommaren. Då ökar antalet fickstölder. De som drabbas är mest besökare av konserter och liknade. Där är det mycket folk och trångt vilket ökar risken för fickstöld. Om du bär med dig värdesaker i en väska så var uppmärksam. Ha gärna plånbok i innerficka.
  • Cykelstölder Även cykelstölderna i Båstad öka just nu. Lås fast din cykel när du parkerar den. Förvara den gärna i låst garage/förråd hemma när du inte använder din cykel.
  • Stöld ur fordon Det har varit 9 st bildelsstölder från BMW-bilar under vecka 25. Dessa har skett i Ängelholm och Helsingborg med omnejd. Ingen i Båstad än så länge. Men det kan lika gärna ske här. Var uppmärksam, ha bilen i garage om man kan.

Juli 2022

Under juli månad har det varit 2 st inbrott från villa/radhus och 1 st inbrott i fritidshus.

Var fortsatt vaksamma på bedrägerier både via telefon och fysiskt. En äldre person i Båstads kommun blev utsatt för några veckor sedan. Två gärningsmän knackade på i bostaden och sade sig komma från banken och polisen. De sade att det var fel kod på personens bankkort. De fick med sig bankkortet och lyckades ta ut pengar. Att bedragarna kom-mer och knackar på är dock vanligare i storstäderna än i småstäder och byar.

  • Lämna aldrig ut bankkort, kortuppgifter eller andra känsliga uppgifter till någon
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Seriösa företag, myndigheter och organisationer tar inte kontakt via telefon och ber dig logga in med bankdosa eller lämna ut siffror.
  • Om det känns osäkert. Lägg på luren, ring själv tillbaka på ett telefonnummer som du själv tagit reda på.

Stöld av båtmotorer

Båstads kommun har flera hamnar. Äger du en båt? Stöld av båt/båtmotorer har generellt minskat senaste åren men det är nu i slutet av sommaren det finns risk för en ökning.

Båtarna ligger kvar i vattnet med stöldbegärliga motorer och elektronik, motiverade gärningsper-soner finns det ofta och nu när semestrarna slutar och kvällarna är mörkare är avsaknaden av kontroll större vilket ger möjlighet till fler stölder. Mindre än 1 % av de stulna båtmotorerna anträf-fas. Tyvärr saknas det ofta uppgifter i polisanmälan vilket gör att få brott klaras upp. Mer än 50 % av de motorer som stjäls saknar uppgifter för identifiering i polisanmälan.

Anmälan utan motornummer resulterar i att motorn ej är sökbar Det är viktigt att ni som äger en båt/båtmotor har koll på motornummer och ev skrovnummer på båten. Fotografera av det eller skriv ner det. Om ni skulle få er båt/båtmotor stulen är det viktigt att vid polisanmälan ange skrov-nummer/motornummer. Det gör att båtmotorn blir sökbar på ett bättre sätt i polisens godssystem, brotten kanske kan klaras upp och framför allt att båtmotorn kan lämnas tillbaka.

Augusti 2022

Under augusti månad har det varit 1 st inbrott från villa/radhus och 1 st inbrott i fritidshus.

Nu närmar vi oss den mörka perioden med stormsteg. Tyvärr innebär detta större risk för stölder och inbrott. Gör vad du kan för att skydda dig från stöld / inbrott. Försök att inte förvara saker med högre värde utomhus. Tyvärr stjäls el-cyklar från carportar även om de är låsta med extra lås. Lås in el-cykeln, robotgräsklipparen mm i låst förråd/garage/källare.

Kanske dags att uppdatera sig på åtgärder som skyddar ditt hus från inbrott, se Skydd mot inbrott.

Kortfattat:

  • Larm
  • Berätta för andra grannsamverkare om du tänker vara bortrest, titta till varandras hus.
  • Bra belysning utomhus

Bra belysning kommer i år kanske att få styrka på foten för höga el-priser? Här får man som husägare så klart prioritera vad man tycker är viktigast. Något som kanske är att ha i åtanke som också gäller de höga el-priserna. Många vill ha tag i ved för att elda i kamin när det blir kallt. Ved börjar bli svårt att få tag på. Har du ved hemma? Samma här, kan du låsa in veden i ett förråd är det bra. Eller lägg veden så den inte är allt för synlig. Tillfället gör tjuven som man brukar säga.

Till sist. Jag ser att anmälningar på viltolyckor ökar i vårt område. Så är det på hösten, se Viltolyckor.

Hur ska vi agera om en viltolycka ändå sker Enligt jaktförordningens § 40 är du som förare av ett motorfordon skyldig att snarast märka ut platsen och underrätta Polismyndigheten vid sammanstötning med djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn. Ta först hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att exempelvis ställa upp en varningstriangel. Märk noga ut platsen, använd gärna en viltmarkeringsremsa och kontakta polisen via 112. SOS Alarm har en gratisapplikation (app) som heter ”112” som med fördel kan användas. Från samtalet, via appen, får SOS Alarm automatiskt dina koordinater samt en kartbild över var du befinner dig.


Mina kontaktuppgifter: Tel: 010-56 188 43 Mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Länk till polisens hemsida
Telefon till polisen: 114 14
Polisens logotyp